Syv skrivetips fra tekstdoktoren

christine calvert

Publisert 29. januar 2016


H

er er noen tips for å komme i gang med å skrive – og skrive bedre.

  1. Tvangsskrive

Noen ganger er det vanskelig å komme i gang. Da setter du deg bare ned og tvangsskriver. Når du senere åpner dokumentet, er det mye mer takknemlig å begynne på den ordentlige skrivejobben når det finnes noen ord der.

  1. Sikt høyt

Det er bedre å «ta det helt ut» når du skriver og heller fikse på teksten etterpå. La oss si at du har en skala fra én til ti og skal skrive en tekst. Skriver du til en tier, vil en kunde eller sjef ofte godta en syver. Skriver du til en femmer, ender du ofte opp på en firer.

Når jeg har holdt skrivekurs og tar en runde med deltakerne etterpå, er det ofte dette rådet de setter aller mest pris på .

  1. Bry deg om leseren

Dette er kanskje den viktigste hemmeligheten bak en god, selgende tekst. Snakk til leseren på en ærlig og oppriktig måte. Forstå hva leseren er bekymret for, trenger, er opptatt av. Når du bryr deg om leseren, vil det skinne gjennom i teksten. Da blir du også troverdig.

  1. Tro på «produktet»

Du må tro på at det du selger er bra – enten det er et produkt, en idé eller et forslag til et prosjekt. Hvis du ikke kan selge et produkt fordi det ikke stemmer overens med dine verdier (eller fordi du ikke bryr deg), er det ofte bedre å la være.

  1. Bruk enkle setninger og ord

Skriv som om du forteller om et produkt til en god venn (en som passer til målgruppen din). Dette gjør at leseren føler seg «hjemme» når hun/han leser. I tillegg er det faktisk lettere for deg å skrive!

  1. Bruk bilder i språket

Å bruke virkemidler i språket som gjør det lett for oss å danne et bilde inni hodene våre, er enormt virkningsfullt. Bruk metaforer (Den blinde glassveranda – Herbjørg Wassmo) eller sammenlikninger («… kniven gled inn ganske lett, som i et ferskt brød» – fra Evas øye, Karin Fossum).

  1. Tenk på rytmen

Varier setningslengden. «Rolige» tekster kan ha litt lengre setninger med flere komma. Setninger som flyter dovent avgårde, og gir en følelse av fred og fuglekvitter … eller irritasjon hvis du ikke liker slike lange setninger. «Kjappe» setninger er korte, med korte ord.

Blir du med på kurs med Vican fredag 22.april, får du flere tips og råd. Det hadde vært stas å se deg der!